Nakliyat Terimleri


Hemen Arayın :

0505 026 46 60
0530 061 22 96

YB - Nakliyat

Nakliyat Terimleri


Nakliyat sektöründe çokça duyulan terimler günlük hayatta da zaman zaman kullanılmaktadır. Bu terimlerin ne anlama geldiğinin bilinmesi karşılaşıldığında sizlere kolaylıklar sağlayacaktır. Sözlük anlamından ziyade genel olarak ne ifade edilmeye çalışıldığından bahsedelim.

Nakliyat - Nakliye: Bir ürünün bir yerden bir başka yere taşınmasını ifade etmektedir. Bu ürün ev eşyası da olabilir, meyve - sebze de.

Parsiyel taşımacılık: Parça eşya ile aynı anlama gelmektedir. Bir nakliye aracında birbirinden farklı kişilere ait eşyaların aynı güzergahta bulundukları için taşınmasını ifade eder. Uygun fiyatlıdır.

Komple taşımacılık: Parça ve parsiyel taşımacılığın tam tersidir. Yani eşyalarınızın bir kısmı değil tamamı taşınır. Evinizi bir şehirden bir başka şehre taşımanız örnek verilebilir.

Lojistik: Bir nakliye sürecinin tamamını ifade eder. Yani depolama, çalışan personel, yöneticiler, güzergahın belirlenmesi, taşıma süreci ve sürecin tamamlanması gibi detayların tamamıdır. Sadece bir açıklamayla organizasyonun kendisidir.

Desi: Bir mal veya ürünün cm cinsinden hacminin 3000 ile bölünmesiyle elde edilen değerdir. Şu şekilde hesaplanır:

( en * boy * yükseklik ) / 3000 = x cm3

Depo: Ürünlerin bekletildiği alanlardır.

Antrepo: Ürünlerin yurt dışından gelmesi veya yurt dışına çıkması sürecinde bir takım işlemler gereklidir. Gümrük işlemleri verilen bu işlemlerin zaman almasından dolayı ürünlerin bir yerde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Bu yerlere antrepo denir.

Ambar: Farklı ürünlerin bir arada depolandığı yer anlamına gelmektedir.

Gümrük: Bir ülkeden farklı bir ülkeye ticari nitelikteki ürünlerin çıkışını yada girişini ifade eder. Çeşitli vergiler burada uygulanır.

Konteyner: Ürünler taşınması yada muhafaza edilmesini sağlayan kapalı metal kutulara verilen isimdir. Oldukça ağır ve büyük ebatlara sahiptirler.

Dorse: Tırlara bağlanan ve ürünlerin taşındığı kapalı ortamlardır. Kendilerine ait lastikleri bulunur ve bağlantı noktalarından tırlara bağlanarak farklı yerlere taşınması sağlanır.

Kamyon: Kendine ait kasası olan büyük taşıma araçlarına verilen isimdir. Çok fazla ağırlık tek seferde taşınabilir.

Evden eve: Eşyalarınızın evden alınarak yeni evinize taşınması sürecine verilen isimdir. Evden alınır ve evinize taşınır.

İşten işe: Eşyalarınızın iş yerinden alınarak yeni iş yerinize taşınmasını ifade eder.

Şehir içi: Aynı şehir içerisinde gerçekleştirilecek nakliyat hizmetidir.

Şehir dışı: İki farklı şehir arasında gerçekleştirilecek olan taşıma hizmetidir.

Metreküp: En, boy ve yükseklik uzunluklarının çarpılarak objenin toplamda kapladığı alanın belirlenmesinde kullanılır.

Paketleme: Eşya veya ürünlerinize herhangi bir zarar gelmesini önlemek amacıyla ambalajlama yapılması işlemidir.

Asansörlü nakliyat: Eşyalarınızın yüksek katlara çıkarılması yada yüksek katlardan indirilmesinde mazotla çalışan asansör kullanılmasıdır. Eşyalar asansör üzerindeki alana yerleştirilir ve üst katlara yada nakliye aracına doğru yönlendirilir. Taşıma süresini kısaltmaktadır.

Liftli kamyon: Kapalı kasa kamyonların arka kısmında yer alan aparat yada ataşman sayesinde forklifte gerek duymaksızın kendi yükünü kaldırabilen kamyon çeşididir.

Açık kasa: Taşıma gerçekleştirecek nakliye aracının kasasının üstü açıktır.

Kapalı kasa: Nakliye aracının kasasının üst kısmı kapalıdır.